Historie

Op de Sallandse Heuvelrug zijn oude bewoningsporen te vinden, waarvan de oudste dateren van vijfduizend jaar geleden.
De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen, veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Rond de Sprengenberg is aan de regelmatige beplanting goed te zien dat de bossen er zijn aangelegd. Op de hoge, droge zandgronden is tot aan het eind van de vorige eeuw vooral grove den aangeplant, en in de laatste tientallen jaren ook veel lariks en douglasspar…

Een majestueus landschap

Een gebied met on-Nederlandse vergezichten over grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen.
De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten. In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand het landschap. Ook de mens heeft er zijn sporen nagelaten, waarvan de oudste dateren van vijfduizend jaar geleden.

De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen, veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Maar ook vandaag drukt de mens nog een stempel op het gebied. Nu met als doel het landschap en de planten- en dierenwereld te behouden.

Bezoekersinformatie

Het gebied van ongeveer 35 vierkante kilometer is in eigendom van en in beheer bij Staatsbosbeheer, de Vereniging Natuurmonumenten en enkele particuliere eigenaren. Samen met alle bij het gebied betrokkenen wordt aan het beheer en de inrichting gewerkt. Het IVN zorgt net als in de andere nationale parken in Nederland voor de coördinatie en uitvoering van een groot deel van de communicatie en educatie voor en over het nationaal park.

Toegang tot het gebied

Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is vanuit verschillende richtingen te bezoeken. Onderstaand filmpje toont u de steun- en informatiepunten van het nationaal park.